Kebenaran Tentang Gula-gula dan Diabetes
1. Gula-gula seperti gula-gula dan kek adalah terlarang bagi penderita diabetes.
Jawapan yang betul ialah: PALSU
Memuaskan nafsu manis - gula-gula, pai, kek - sekali terlarang bagi penderita diabetes. Tidak lagi.
Malah, kajian telah menunjukkan bahawa pati seperti kentang dan roti putih mempengaruhi kadar glukosa darah anda seperti gula - menyebabkan pancang kadang-berbahaya gula darah. Karbohidrat yang terdapat dalam sayur-sayuran yang paling atau biji-bijian tidak menjejaskan gula darah sebanyak.
Jadi hari ini, menghitung karbohidrat dan memilih yang paling sihat daripada mereka adalah lebih penting daripada menghilangkan gula sama sekali. Memperlakukan manis sedikit baik-baik saja. Jika anda berada di satu majlis perkahwinan, sebagai contoh, anda boleh mempunyai sepotong kecil kek - sangat kecil. Gantikan ia selama karbohidrat berkanji anda mungkin makan, seperti kentang kecil atau sepotong roti putih.
Jika anda benar-benar mempunyai gigi manis, memilih pencuci mulut, gula-gula, dan soda dibuat dengan pengganti gula. Ramai pemanis tiruan tidak mengandungi karbohidrat atau kalori, jadi anda tidak perlu mengira mereka dalam pelan hidangan anda. Lain mengandungi karbohidrat yang diserap ke dalam darah dengan lebih perlahan daripada gula - sehingga mereka tidak menimbulkan ancaman kepada tahap gula dalam darah anda.
2. Makanan tinggi serat seperti kacang, boleh membantu menurunkan kadar gula dalam darah anda.
Jawapan yang betul ialah: BETUL
Diet serat yang tinggi (lebih daripada 50 gram / hari) telah terbukti membantu menurunkan kadar gula dalam darah yang lebih rendah. Bagaimana? Badan anda mencerna makanan yang kaya dengan serat lebih lambat - yang bermaksud glukosa (sejenis gula) diserap ke dalam darah anda secara beransur-ansur, sehingga membantu untuk sederhana tahap gula dalam darah anda.
Tetapi anda perlu makan makanan serat yang sangat tinggi untuk mencapai kesan ini!
Diet serat yang tinggi juga telah terbukti untuk membantu anda menurunkan kadar kolesterol, menurunkan berat badan, merasa lebih penuh, dan tinggal tetap.
Lain-lain pilihan yang mengandungi serat makanan termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran segar, roti gandum dan keropok, dan bijirin bran. Ingat, sentiasa memeriksa label makanan untuk karbohidrat. Banyak makanan tinggi serat mempunyai gula tambahan untuk membantu mereka rasa lebih baik.
3. Diet tinggi protein adalah berisiko untuk beberapa orang dengan diabetes.
Jawapan yang betul ialah: BETUL
Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai masalah buah pinggang mengalami kehilangan lebih cepat daripada fungsi buah pinggang jika mereka mengikuti diet protein yang tinggi.
Berapa banyak protein yang terlalu banyak? Persatuan Diabetes Amerika mencadangkan anda makan hanya 15% hingga 20% daripada kalori anda dari protein. Dan melakukan tubuh anda kebaikan: Pilih protein seperti kacang, ikan, atau ayam lebih kerap daripada daging merah berlemak. Daging berlemak meningkatkan risiko penyakit jantung.
Jika anda ingin menurunkan berat badan, cuba makanan yang seimbang yang memotong kalori sebanyak 500 kalori sehari. Anda akan dapat kehilangan 10% daripada berat badan anda tanpa meletakkan buah pinggang anda berisiko.
4. Pemanis tiruan adalah alternatif yang aman bagi orang-orang dengan diabetes
Jawapan yang betul ialah: BETUL
Dengan rendah kalori pemanis, anda boleh mempunyai rasa manis yang rasanya sebaik gula, tanpa kalori tambahan.
Pemanis tiruan seperti sakarin dan aspartam tidak mempunyai kalori atau karbohidrat - sehingga mereka boleh ditambah kepada pelan hidangan anda dan bukannya menggantikan karbohidrat lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan